1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: czy to jest rak płuc?? pomóżcie!!!!! |
Ola Olka
Odpowiedzi: 51
Wyświetleń: 16435
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-01-02, 09:50 Temat: czy to jest rak płuc?? pomóżcie!!!!! |
Laura44 bardzo mi przykro. Przyjmij wyrazy współczucia |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-12-14, 08:19 Temat: czy to jest rak płuc?? pomóżcie!!!!! |
laura44 napisał/a: | chciałam tylko napisać, że u taty zdiagnozowano raka gruczołowego.... | Czyli potwierdziły się wszelkie podejrzenie... laura44 napisał/a: | Lekarz na konsultacji w szpitalu powiedział, że raczej leczenie objawowe pozostanie. | Leczenie objawowe jest leczeniem paliatywnym. laura44 napisał/a: | Jednak podjąć ostateczną decyzję ma lekarz onkolog z poradni czy poda chemie. | W tym wypadku byłaby opcja chemii radykalnej lub paliatywnej. Sądze że raczej ta druga wchodzi ewentualnie w rachubę, jednak nawet tu może być problem jeżeli tato będzie w złym stanie. laura44 napisał/a: | Tata jest bardzo słaby, z dnia na dzień czuję się gorzej.... :(
Ma trudności z oddychanie, duszności - to chyba nieodłączny objaw raka opłucnej? | To wszystko jest skutkiem postępującej choroby, niestety. Przykro mi.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-11-28, 08:50 Temat: czy to jest rak płuc?? pomóżcie!!!!! |
laura44 napisał/a: | Po TK lekarz stwierdził zapalenie płuc(mycoplasma pneumoniae) albo choroba środmiąższowa np sarkoidoza (tak było na wypisie) i limfadenopatie. | ten obraz TK mógł za tym przemawiać. Jednakże w takim przypadku prowadzi się zawsze dalszą diagnostyke by wykluczyć lub potwierdzić ewentualne zmiany nowotworowe - dlatego lekarz skierował na bronchoskopię. laura44 napisał/a: | W części tych obumarłych komórek zaznaczone cechy atypii jądrowej. Obraz budzi podejrzenie rozsiewu nowotworowego. | Atypowe komórki są zawsze podejrzane. Dlatego napisano że jest podejrzenie procesu nowotworowego - a przy tylu zmianach - określonego jako rozsiany. Proces rozsiany (wiele zmian, zajęte węzły chłonne) to zawsze poważna sytuacja.
Ponieważ jest takie podejrzenie należy szybko skonsultować to z onkologiem i podjąć właściwe leczenie. Jeżeli opis się potwierdzi to raczej operacja nie będzie wchodziła w rachubę ponieważ choroba się za bardzo rozsiała a poza tym tato ma za słabe serce.
Ewentualnie chemioterapia ale tu też lekarz bądzie musiał wziąć ogólny stan taty (niezbyt dobry) pod uwagę.
Jeżeli i to nie będzie możliwe pozostanie leczenie paliatywne - przykro mi.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-11-27, 14:36 Temat: czy to jest rak płuc?? pomóżcie!!!!! |
laura44 witaj na forum.
laura44 napisał/a: | drugi metaplastycznym nablonkiem plaskim z ogniskowa dysplazja. | Metaplazja oznacza pojawienie się komórek który normalnie w tym miejscu nie występują np. zastąpienie prawidłowej tkanki nabłonkowej nabłonkiem płaskim. Tym samym jest to już jakaś nieprawidłowość która może wskazywać na nowotwór.
laura44 napisał/a: | Nie wiem co o tym myslec... czy to naprawdę tak źle wygląda? | Napewno coś się dzieje bo wyniki są podejrzane, ponadto tato ma męczący kaszel i powiększone węzły śródpiersiowe ale nie ma narazie jednoznacznej diagnozy. Dlatego konieczna jest dalsza diagnostyka - bronchoskopia, biopsja.
Czy było robione jakieś prześwietlenie, TK? Masz jakieś wyniki z opisem? Czy tato jest palaczem?
laura44 napisał/a: | I gdzie ten rak? W plucach , czy w węzłach? | Jak już pisałam narazie nie ma wyników ale dalsza diagnostyka będzie szła w stronę ewentualnego raka płuc z ewentualnymi przerzutami do węzłów chłonnych.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|